З висоти

Вежі є одними з  найбільш відвідуваних туристичних об’єктів Європи. Чим вежа вища, тим більше бажаючих піднятися на неї, більше тих хто хоче подивитись на краєвид, який вона відкриває, відчути перспективу та охопити зором недосяжну для “низу” даль. Щоб краще ознайомитися з будовою та плануванням міста пропонують піднятися на вежу ратуші з якої зазвичай видно площі, парки, храми. Стоячи на балконі вежі можна побачити і прочитати або почути від екскурсовода про найяскравіші пам’ятки, які відкриває для туристів ратушна башта.
 
             Архітектура більшості українських ратуш також включає наявність башти, але не всі вони відкриті для допитливого ока туриста чи жителя міста.Чернівецька ратуша також засмучує своєю недоступністю. А так хочеться відчути дух міста побувавши в його серці – на Ратуші – високій красуні.
 
             Ми поцікавились думкою головного спеціаліста відділу в питань туризму, Лелюк Оксани Василівни, з приводу перспективи відкриття вежі Чернівецької ратуші для туристів та гостей міста.


— Оксана Василівна, чи приваблюють Вас вежі як туристичний об’єкт та чи Ви піднімались на Чернівецьку ратушу?

— Так, приваблюють. Та й на нашій Ратуші я була під час проведення прес-туру для національних ЗМІ. Це було у 2008 році. Журналісти, які побували на нашій вежі були вражені краєвидами та виглядом архітектурних перлин нашого міста з висоти. Можливо саме тоді місто вперше було сфотографоване з такого ракурсу.

             А я особисто була на вежі в м. Вроцлав (Польща). Відмічу, що крім Ратуші  там відкрито ще декілька оглядових башт. Перебуваючи там я помітила, що об’єкт є популярним. Звичайно, щоб потрапити на будь-яку вежу потрібно було заплатити символічну ціну. Але враження того варті.

             В Польщі також практикують підняття на вежі, що зведені в горах. Туристи, що здійснюють сходження на гірську вершину, мають можливість безкоштовно побачити гірський краєвид ще й  з “баштової” висоти.



— Як Ви ставитесь до того, щоб Чернівецьку ратушу відкрили для жителів та гостей міста?

— Позитивно. Але наша ратуша побудована так: щоб потрапити до входу у вежу, потрібно пройти адміністративну частину будівлі. Таким чином, великий наплив туристів може ускладнювати роботу працівників міської ради. На мою думку, все може вирішити додатковий вихід. Тоді і туристи, і  господарі міста змогли б досягнути компромісу.

            Можу підтвердити, що екскурсанти, які в нас бувають, висловлюють бажання побувати на вежі міської ратуші, тому що там можливо побачити місто з незвіданої сторони.



— Як, на вашу думку, відкриття ратуші могло б вплинути на туристичну привабливість Чернівців?
— Однозначно, що це збільшить показники екскурсійного туризму, урізноманітнить вже розроблені екскурсії, що є в межах міста і зробить екскурсійний туризм більш привабливим для туриста. Думаю, що й для мешканців міста побачити місто з цієї точки буде теж цікаво!


           Сподіваємось, що відкриття Чернівецької ратуші все ж не за горами, а мрії стануть реальністю – серце міста заб’ється з новою силою, відкриваючи нові горизонти перед нашими очима! Кожен зможе подолати ті 126 сходинок, які ведуть на ратушу зараз тільки буковинського сурмача, що на чотири сторони світу (підкреслюючи толерантність та багатокультурність Чернівців) віртуозно виграє мелодію «Марічки», неодноразово викликаючи до себе увагу чимало бажаючих послухати, так званий, гімн ратуші.
           Поки що ми можемо тільки милуватись нашою «красунею» (в стилі пізнього класицизму) знизу і тільки здогадуватись, що бачить «вона» з 50-ти метрової висоти. Хоча на початку ХХ ст. у Чернівцях дбали вже й про туризм і дозволяли всім бажаючим за невелику платню оглянути мальовниче місто саме з балкону ратушної вежі. Але зараз, напевно, більше піклуються про безпеку туристів, бо на відміну від Львівської ратуші, наша ще не є достатньо пристосованою для прийому гостей: перила, що оточують балкон, досить низькі, тому слід бути дуже уважними та не боятись висоти. Можна припустити, що це є ще однією причиною недоступності підняття на вежу для широкого загалу.
           Завжди краще не шукати нові причини, а шукати способи вирішення вже відомих. Рішення ж у свою чергу повинні бути об’єктивними та винахідливими. 

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте